Bipolära människor borde inte få skaffa barn! | Emma Sörensson

Emma Sörensson

Annons

Bipolära människor borde inte få skaffa barn!

Jag fick mina diagnoser satta förra våren. ADD och bipolär sjukdom typ 2. Det var en viktig dag för mig. Jag blev faktiskt riktigt glad. Sjukt, kanske någon tänker. Men flera år av undran var nu över. Äntligen slapp jag fråga mig själv, “varför är jag egentligen så trött?”, “varför känner jag mig utanför?”, “varför kan jag inte hantera alkohol som alla andra?”, “varför tycker jag inte om träning längre”, “varför känner jag mig så deppig?”,och i mina mörkaste stunder “varför vill jag inte leva?”.

Ja,listan kan göras lång. Därför var det som en stor sten släppte från mitt bröst den där dagen. Jag fick äntligen ett svar på alla mina frågor som jag hade burit på så länge. Jag kände mig faktiskt 10 kg lättare när jag lämnade läkarens kontor. Jag visste att jag äntligen kunde få hjälp.

Sedan den dagen har jag faktiskt känt mig gladare. Och kort därefter fick jag reda på att jag var gravid igen. Ännu ett år, om inte mer, skulle jag gå utan mediciner pga att det kan vara skadligt för barnet i magen. För mig gjorde det inte så mycket. Jag hade ju överlevt ända tills nu. På mitt vis.

Jag började genast googla på hur det är att ha två småbarn när man är bipolär. Jag ville bara ha ett svar på hur mitt liv kommer se ut efter vårt andra barn kommit till världen. Helt ärligt hittade jag inte så många svar. Däremot dök det upp jättemånga trådar i olika forum som handlade om oss. Om oss som har bipolär sjukdom. Flera av dem skrev varnande, långa texter om att de avråder alla ifrån att inte “dejta någon som är bipolär”. “Var inte vän med en bipolär person”. “Bipolära är psykopater”. “Bipolära människor borde inte få skaffa barn”.

Jag grät mig till sömns den natten. Allt kändes så mörkt. Och snabbt därefter började jag analysera mig själv. Hela tiden. Vartenda beslut jag tog. Mina tankar bestod ofta om jag verkligen är en elak människa. Beter jag mig som en psykopat? Är det synd om min älskade Kerstin? Om min sambo? Borde jag göra abort denna gången? Jag kunde inte släppa alla dessa elakheter. Efter några veckor av ångest och frågetecken var jag ändå ganska säker. Jag är faktiskt inte är sådär som de påstår att bipolära personer är. Visst, jag har mina brister. Men jävligt många bra kvalitéer också! Jag är bara en människa. Precis som vem som helst.

 

Så, Hej! Jag heter Emma Sörensson. Jag är mamma till två underbara barn. Jag är fästmö till min fästman. Jag är kreativ. Jag är dålig på färdigställa saker jag påbörjat. Jag är en omtänksam person som bryr mig om alla. Jag är ganska dålig på att städa upp efter mig. Jag är smart (enligt mig). Jag är ganska rolig (om ni frågar min sambo). Jag är överdrivet känslig. Jag är grym på att tänka utanför boxen. Jag är glömsk. Jag är en stortänkare, på gott och ont.. Jag är bipolär. Men framförallt, så är jag en grym mamma.

Så snälla, lägg ner det där snacket om att “en människa med bipolär sjukdom inte borde skaffa barn”. Eller att alla bipolära är konstiga och elaka?! Vi är så mycket mer än bipolära. Vi är till och med bipolära på olika sätt. Vi alla är olika. Så dra inte alla över en kam.

 

Love /E

 

Ni är underbara!
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Beatrice

  Du är en helt fantastisk människa ❤ finns många som har fördomar men skit i det “kill them with Love baby” älskar dig så mycket❤❤❤

 2. Susanna

  Vad bra skrivet! Tvekar inte dugg på att du är en dålig mamma, oavsett om man har en diagnos så kan man ta hand om sina barn! Fördelen med att nu vet dina brister så kan du veta och kanske lära dig hur du ska hantera dom bättre än tidigare, vilket jag tror bara är en fördel 😘 Rocka på Mamma Emma och kul att följa dig här å även på instagram! Kram på dig och kör hårt!

 3. Michaela

  Helt sjuka fördomar människor har! Läste en kommentar från en som har en bipolär diagnos häromdagen där en frågade om just mediciner och graviditet. ”Har man denna djävulska sjukdom så ska man inte skaffa barn” svarade hon typ! (Då det är sårbart genetiskt) Jag bemödade mig inte ens kommentera henne, så sedan att hennes kommentar verkade vara borttagen.
  Jag har samma diagnos och en 5-veckors hemma. Det går hur bra som helst än så länge och jag har grymt stöd och stöttning hemma och på psyk. Sist men inte minst har jag genom åren skaffat mig verktyg mm att faktiskt vara min egen bästa stöttepelare, syn och öron på mig själv 🙂

  1. emmasorensson

   Så skönt att du får bra med hjälp och att det går bra där hemma! Njut av bebismyset 😍
   Jag förstår verkligen inte hur vissa människor tänker.. Det är typ samma sak att säga till någon som har/haft cancer att den inte borde skaffa barn isåfall .. Och det tror jag ingen skulle våga säga! Däremot verkar det som att många tar sig friheten att lägga sig i när det gäller psykisk ohälsa.. Så tragiskt!

Annons
stats